top of page

De 5 elementen: Tibetaanse yoga

Wakker worden met Tibetaanse yoga

Tekst: Willem don en Astrid Maria Boshuisen, Beeld: Bonnita Postma

Artikel uit: yogaonline.nl


Nog geen kwartiertje duurt deze serie oefeningen uit de Tibetaanse yoga. Ze brengt de vijf elementen in je lichaam en geest in balans en laat frisse energie door je heen stromen.

Aarde, water, vuur, wind en ruimte. Volgens de Tibetaanse geneeskunde bestaat alles uit deze vijf elementen, ook je lichaam. Evenwicht in die elementen vormt de basis van je welzijn. Elk element brengt zijn eigen geschenken met zich mee en samen zorgen ze voor energie en gezondheid in lijf en geest. Aarde geeft je stabiliteit en kalmte. De wind staat voor licht kunnen bewegen én kunnen veranderen. Vuur zet je aan om intenties met inspiratie en moed waar te maken. Water wordt gekenmerkt door flow: je niet vastklampen, maar mee stromen met het leven. En tot slot is er ruimte, een onmisbaar element voor ontspannenheid en gelijkmoedigheid. Alleen waar ruimte is, kan energie vrijuit vloeien.

Tulku Lobsang Rinpoche, boeddhistisch leermeester en arts in de Tibetaanse geneeskunde, bracht de Tibetaanse yogavorm Lu Jong naar het Westen. De toegankelijke bewegingen die hij koos, sluiten aan bij ons westerlingen. Die insteek spreekt ook uit deze laagdrempelige serie. Want twaalf minuten de tijd vinden op een dag, dat moet toch lukken? Toch is de serie veel meer dan een quick fix, vertelt yogaleraar Mariette de Kroon. Zij geeft de Lu Jong- docentenopleiding en doet de oefeningen zelf elke dag. Mariette: ‘De serie zorgt voor balans tussen de vijf elementen in je lichaam. Je voelt je daarna vitaler, lekkerder in je vel. Maar ze heeft bovendien een diepgaand effect: je merkt dat je emoties steeds meer in balans komen. Je voelt meer energie én ervaart meer ruimte en vertrouwen.’

De ruggengraat heet in Lu Jong de ‘bewaker van het welzijn’

Goed voor je ruggengraat

Volgens de leringen van Lu Jong lopen er drie hoofdkanalen van energie in ons, die zich steeds fijner vertakken tot een totaal van maar liefst 72.000. Lu Jong opent de energiekanalen én verhelpt blokkades. Mariette de Kroon: ‘Het gunstigste moment om de serie te doen is de ochtend. Dan is het element ruimte het actiefst. Maar wees praktisch bij het inpassen in je dag. Het is altijd beter de oefeningen wel te doen, dan niet. Je hebt er de hele dag profijt van.’ De serie is een combinatie van vorm en beweging, en werkt als een massage. Met deze bewegingen zorg je ook goed voor je ruggengraat. Belangrijk, want Lu Jong gaat ervan uit dat die je hele lichaam van energie voorziet. De ruggengraat heet in Lu Jong dan ook de ‘bewaker van het welzijn’. ‘Zie het als je energiebox,’ zegt Mariette.


Aan de slag

Ga je de serie proberen, breng dan een kalm ritme in je bewegingen. Luister naar je lichaam en hou lengte in je ruggengraat. Na elke oefening gebruik je de ‘ha’-klank om volledig uit te ademen. Dit doe je drie keer. Ga hiervoor ontspannen staan, je voeten op heupbreedte. Je kunt je armen meenemen bij deze ademhaling. Je handen zijn ter hoogte van je navel, een paar centimeter van elkaar, je ellebogen wijzen opzij en je handpalmen omhoog. Terwijl je diep – tot in je buik – inademt door je neus, breng je je handen omhoog. Je schouders blijven laag en ontspannen. Ter hoogte van je neus gekomen, draai je je handpalmen omlaag. Je ademt volledig uit door neus en mond, terwijl je een zachte ‘ha’-klank maakt. Intussen bewegen je handen terug naar navelhoogte. Met die aanwijzingen in je achterhoofd, ben je klaar om te beginnen. Een kwartiertje per dag en je kunt fris je dag in!


72.000 kanalen

Volgens Lu Jong hebben we 72.000 energiekanalen. De drie hoofdkanalen staan voor vrijheid, gedachten en emoties. Niet alleen die kanalen moeten ongehinderd kunnen functioneren, maar ook alle vertakkingen die eruit voortkomen. Alles wat je lichaam en geest betreft, wordt gevoed door die kanalen: je ledematen, je lymfen, je bloed en je geestelijke vermogens. Vandaar dat deze energiekanalen onze levensaders zijn. Goed voor zorgen dus!


Tibetaanse yoga en de 5 elementen

Herhaal elke oefening zeven keer. Sluit telkens af door driemaal de ademhalingsoefening op de mantra ‘ha’ te doen, die hierboven is beschreven.


1 Het element ruimte

De Tibetaanse Gans die water drinkt

Met ruimte begint alles, want alleen als er ruimte is, kan je energie stromen. Buigen is loslaten, ontspannen, ruimte om er alleen maar te zijn. Maar ook door je heerlijk op te strekken, ervaar je de ruimte.

1. Sta in een brede spreidstand, je voeten iets naar buiten gedraaid en op één lijn met je knieën. Steun je onderrug met je handen, je vingers wijzen naar achteren en de duimen naar voren.

2. Adem in en bui