top of page

Tulku Lobsang Rimpoche
Tulku Lobsang is een geliefde boeddhistische meester en leraar, die sedert een aantal jaren de tantrische en Tibetaans boeddhistische kennis met het Westen deelt. De oude tantrische kennis vormt de basis van het Tibetaans boeddhisme, de Tibetaanse geneeskunde, de astrologie en veel helende technieken.

Tulku Lobsang werd in 1976 geboren in een boerenfamilie in de Himalaya. Hij bracht zijn jeugd vooral in de natuur door. Vanaf zesjarig leeftijd kreeg hij onderricht in de leer van de oude Bön traditie en het Boeddhisme. Eén van zijn eerste leraren was zijn oom, die tegenwoordig de hoogste Bön lama in Amdo is.
Op dertienjarige leeftijd werd hij gekroond als achtste reïncarnatie van Tulku Nyentse en kreeg hij de leiding van het Sowa Klooster. Hij bleef er echter niet lang. Het was immers zijn roeping om de wereld rond te reizen en kennis door te geven. Hij zette intussen zijn studies verder en volgde ook opleiding in astrologie en geneeskunde. Hij verdiepte zich in de tantra leer en kreeg daarin de belangrijkste inwijdingen. Op vandaag is hij thuis in de acht belangrijkste scholen (overdrachtslijnen) van het Tibetaans boeddhisme en het bön-boeddhisme.

In 1993 verliet Tulku Lobsang Tibet en verhuisde naar een klooster in Zuid India. Daar verdiepte hij zich in de klassieke boeddhistische teksten. Na vijf jaar vertrok hij naar Dharamsala om het Tibetaans cultureel erfgoed door te geven aan zowel Tibetanen als Westerlingen.

Sinds 2000 reist Tulku Lobsang naar het Westen om lessen en lezingen te geven in de Tibetaanse geneeskunde en het Tibetaans boeddhisme. Onder zijn leiding worden Teachers in verschillende disciplines opgeleid, o.a. Lu Jong, Tog Chöd, Tsa Lung, Kum Nye, meditatie….

De organisatie van de lezingen en opleidingen zit onder de vleugels van Nangten Menlang, het boeddhistisch medisch centrum in Noord India met een zetel in Wenen.


Tulku Lobsang's speciale vaardigheden in de geneeskunst en medische wetenschap, zijn natuurlijke en medelevende manier van lesgeven, zijn algemene vriendelijkheid en zijn boeddhistische wijsheid maken hem tot een ​​kostbare en waardevolle leraar en overdrager van de Tibetaanse boeddhistische cultuur en tradities.