top of page

Lu Jong - Tibetaanse Healing Yoga

Bijgewerkt op: 10 sep. 2019Oorsprong


Lu Jong is een Tibetaanse bewegingsvorm die al meer dan 5000 jaar oud is. Ze is ontstaan uit twee belangrijke Tibetaanse tradities: het boeddhisme en de bön. Wanneer we aan Tibet denken, denken we vaak aan het Tibetaans boeddhisme. Toch zijn er heel wat Tibetanen die nog steeds de oudere tradities (bön) praktiseren. Meer nog, veel Tibetanen en lama's (hoge boeddhistische meesters) beoefenen beide tradities.


Zo komen de bewegingen van de 5 elementen uit de bön traditie en de overige 16 bewegingen uit de verschillende scholen binnen het Tibetaans boeddhisme.


Lang geleden werden deze bewegingen beoefend door lama's, die zich terugtrokken in grotten hoog in de Himalaya, om fit en gezond te blijven. Op grote hoogtes was het namelijk heel moeilijk om medische verzorging te geven.


De 5 elementen

De 5 elementen - ruimte, aarde, wind, vuur en water - vatten, volgens het Tibetaans boeddhisme, de volledige kosmos samen. Overal komen deze elementen in terug. Je kan ze vinden in de natuur, ons fysiek lichaam, de tijd, de astrologie, en ga zo maar door.

De 5 elementen zorgen voor balans. Wanneer alle elementen in ons lichaam in balans zijn, kan alles goed functioneren en zijn we gezond. Dit is de reden waarom we de 5 elementen in de Lu Jong als eerste aanleren. We zorgen ervoor dat eerst je lichaam terug in balans komt zodat de andere bewegingen veel dieper kunnen inwerken.


De 5 elementen vormen een krachtige groep bewegingen waar je enorm veel van terugkrijgt.De rug

In de Lu Jong wordt er een sterke focus gelegd op het welzijn van de wervelkolom. De gezondheid van onze wervelkolom is nauw verbonden met onze algehele fysieke gezondheid en is daarom enorm belangrijk. Je kan de wervelkolom zien als een doorvoerkanaal van energie. Wanneer deze gezond en in balans is, kan de energie op een efficiënte manier doorgegeven worden aan de andere delen van het lichaam.

Ook het omgekeerde geldt: bij elk fysiek, mentaal of energetisch probleem, zullen er zich ook klachten voordoen in de ruggenwervel, bewust of onbewust.


Blokkades in de wervelkolom zijn een veel voorkomende klacht in onze westerse wereld. Door het beoefenen van Lu Jong kunnen we die blokkades terug losmaken en onze rug regenereren. We doen dit door bij elke beweging te leren om onze grenzen te voelen én te respecteren. Op die manier kunnen we ons lichaam zacht stretchen zonder ons lichaam te forceren.Alle voordelen op een rijtje....


FYSIEKE VOORDELEN

· Helpt de gezondheid van de ruggengraat en houding

· Betere bloedcirculatie en opname van voedingstoffen

· Betere weerstand, sterker immuunsysteem

· Zintuigen worden scherper

· Betere spijsvertering & metabolische functie

· Jeugdige uitstraling

· Kracht & uithoudingsvermogen nemen toe

· Fysiek welzijn, minder pijn.


ENERGETISCHE VOORDELEN

· Betere energie doorstroming

· Ademhaling in balans

· Meer vitaliteit


MENTALE VOORDELEN

· Kalme geest

· Bewustzijn neemt toe

· Minder negatieve emoties

· Bewust van de kracht van de geest, hoe we denken is hoe we de wereld zien

· Betere focus

· Meer helderheid

· We kunnen met onze mind energie richten daar waar het nodig is.

· Happy mind: je voelt je gelukkig!
137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page